Шафранът – непознатия “диамант” сред растенията /билки, подправки/

Шафран – 100% висококачествен шафран-нишки- 1 гр. Можете да го използвате като подправка на ястия с ориз, риба, морски дарове, пиле, супи и др., както и за чай, който помага за депресивни състояния и чисти тялото от токсини. Известен като “червеното злато” заради вида и изключителните му лечебни свойства.
ДЕТАЙЛИ ЗА ПРОДУКТА

Произход: Подправката шафран се добива от близалцата на растението Crocus sativus (шафранов минзухар).  Благодарение на уникалната почва и благоприятни климатични условия от няколко години България също се присъединява към световната  карта на производителите на шафран. Произведения в България шафран се характеризира с най-високо качество.

Полезни вещества: Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения. Характерния горчив вкус и мириса на йодоформ се дължи на наличието на веществата шафранал и пикрокроцин. Шафрана е богат на витамините А, В1, В2, В3 и С. Налични са големи количества желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен и калий.Съдържанието на веществото кроцин придава златисто-жълт цвят и превръща всяко ястие в кулинарен шедьовър.

Лечебни свойства:

-При сърдечни болести : шафрана съдържа Омега-3 и Омега-6 ненаситени мастни киселини които спомагат за намаляване на лошия холестерол и покачване на добрия.
При диабет : шафрана намалява кръвната захар и регулира успешно инсулина.

При ракови заболявания : шафрана допринася за  потискане разпространението на смъртоносните ракови клетки и стимулира клетъчната им смърт.

При депресияшафрана допринася за производството в човешкия организъм на серотонин-хормон на щастието.

При макулна дегенерация на очите : шафрана съдържа вещества забавящи макулната дегенерация на очите и свръхпигментацията на ретината.

-При стеатоза на черния дробшафрана е богат на  Омега-3 и Омега-6 подобряващи чернодробния метаболизъм и намаляват токсините и мазнините в черния дроб.

-При диети : шафрана намалява апетита и стимулира топенето на натрупаните мазнини.

Употреба :

-като подправка: шафрана е неизменна част от арабската, индийската, иранската, азиатската и мароканската кухня. Поради силния си вкус и цвят за порция ястие са необходими две три близалца.Подходяща подправка за ястия от  риба, морски дарове, пилешко, ориз, кус кус, супи и  др.

-като чай: необходими са 2 до 4 близалца поставени в съд с топла, но не вряла вода и престояват 10-15 минути, за да се освободят повече от етеричните масла във водата. Чая от шафран спомага за намаляване на натрупването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове и помага при депресивни състояния. Чаят действа отпускащо и предизвиква потене, което ускорява освобождаването на тялото от токсини.

            Съхранение: на тъмно и сухо място.

Източник: farmhopping

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук