Отчет на Сдружението за развъждането на маришките овце за 2017 г

3

В Редакцията на Овцевдъ и Козевад, получихме доклада на Сдружението за развъждането на Маришките овце-гр.Пловдив. Доклада също е публикуван и на сайта на сдружението 

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА СНЦОР НА МАРИШКИТЕ ОВЦЕ ЗА 2017 Г.

 Екипа работещ в сдружението наистина заслужава поздравление. Не само за визуалния вид на доклада, а и за извършеното от експертите през отчетната 2017 г върху 27 страници, включително и богат и автентичен снимков материал, се доказва, че това, което го пише по тетрадките, е вярно. Изключителни животни, трудолюбиви и знаещи овцевъди, много добри селекционери. С три думи, така можем да оценим работата на сдружението през годината, от нашата гледна точка.
Преди да ви предоставим доклада, искаме също така да споменем, че това сдружение е надушило духа на времето. Произвело е над 1700 бр кочове през съществуването си, избрало е най- добрите за заплождане на овцете, решило си е проблема с инбридинга и съответно резултатите са налице.
Овцевъд & Козевъд

Броят на родените агнета е признак с важно икономическо значение. Във всички стада на Бели и Вакли Маришки овце е организиран контрол на плодовитостта (брой родени агнета) чрез регистриране на оагванията. На таблица 5 са представени данните за плодовитостта в популацията на Белите и Ваклите Маришки овце. Коефициентът на плодовитост в стадата на Белите Маришки овце за 2017 година варира от 1.25 до 1.66 и общо за популацията е 1.42. При Ваклите Маришки овце коефициентът на плодовитост за 2017 г. в стадата варира от 1.23 до 1.75, а средното за популацията е 1.31. Че породата ще съществува се вижда и от таблиците за оставения разплоден материал и при двете отродия разплодните женски агнета са над 25%, което носи сигурност за в бъдещето.

Искаме да добавим също, че Сдружението бе първата развъдна асоциация в България извършила  оценка на развъдната стойност на кочовете от породата Бяла Маришка по признака млекодобив в деня на контролата.

Първи оценки на развъдната стойност на кочове от породата Бяла Маришка по признака млекодобив в деня на контролата

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.47 MB]

3 КОМЕНТАРИ

  1. С нетърпение очаквам подобен доклад от всички останали овцевъдни асоциации … особено от тези, работещи с овцете от млечно направление!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук