Представя ме ви овцете – Белтекс, / Beltex /

 Beltex е една от новите породи овце. Самото и име отразява произхода на породата – от белгийската порода тексели. В края на 80-те години, белгийските тексели се изнасят в Обединеното кралство, и там се превръща в модерна порода. Тази порода се използва предимно в Европа като терминал, което означава, че овцете на Белтекс са ценени за кръстосване за производство на агнета за месо. През последните години към Нова Зеландия, се насочват голям брои животни, и породата започва да заема голямо място в месодайното овцевъдство на страната.

Вeltex- Стандарт за върхови постижения

Общ облик

Beltex е средна овца с дълго тяло. Тя е с форма на клин с тясно рамо до отличителен голям двойно-мускулест задник.

Глава
Главата обикновено е бяла на цвят, но може да има черни, сини или кафяви нюанси или петна. Цветът е без значение за качеството. Предната част е къса и дебела.
Врат
Вратът е дебел и къс.
Тяло
Добре замускулено рамо. Широко гръбно и дълъг цилиндрично тяло.
Бутове
Характерната особеност на Beltex Sheep, е двойните мускулести задни четвъртинки, наклонен таз, ниска опашка, зачервена, добре заоблена и пълна с месо. Прекомерното развитие на задната четвъртинка, сравнена с линията на раменете, създава клиновиден вид.
Крака
Овцете трябва да бъдат подвижни и способни за естествено обслужване. Ставите трябва да са прави и здрави. Краката обикновено са бели и здрави.  Фина костна структура.
Зъби
Зъбите се оценяват по скала от 1 до 5, където 1 е екстремна и 5 крайна, а 3 – перфектни. Само животни с оценка 2, 3 или 4 се считат за приемливи.

Сега по света има много активно работещи селекционери с тази порода, голям интерес от страна на фермерите и много бързи и качествени резултати.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук