Рога и Копита – 9

0

МЕКСИКО: Вноса на мляко, най-вече от САЩ е достигнал безпрецедентно ниво и сега възлиза на 35% от националната консумация на Мексико. До тази ситуация, се е стигнало, след като производствените разходи за кг мляко в Мексико възлизат на 0.32 долара, а фермерите получават от мандрите по 0.32 долара. Същото мляко, след преработка, се продава по 0.95 долара на крайния потребител.


АНГЛИЯ:”Нашата цел е да убедим повече клиенти от Великобритания да консумират качествено мляко, масло и сирене. По този начин, се увеличава цялостният растеж на биологичното производство, във всички категории мляко.  В момента само 4% от млякото, продавано на британския пазар  идват от биологични ферми. Обратно, в Дания процента е 29%, в Швеция 16%, а в Германия – 10%, – по този въпрос ще работим и за в бъдеще” –  заявяват от Arla Organic – мандрата обработваща най-големи количества органично мляко в Европа.


АНГЛИЯ: Агнешкото от Великобритания, скоро ще се насочи към Саудитска Арабия. Сделката за износ, може да донесе 25 милиона паунда (28,2 милиона евро), през следващите пет години. Саудитските  власти, са вдигнали тази седмица забраната за овче месо от Обединеното кралство, след продължителни разговори, за достъпа до този нов и доходоносен пазар.
Износът на агнета, може да започне още през следващия месец, след като бъде завършен и одобрен сертификатът за износ.


РУМЪНИЯ: Предприети са действия, за разширяване и отваряне на нови пазари за местни продукти. Една от възможностите е важният пазар, представен от Южна Африка. След технически дискусии, и интерес към вноса на вълна и мохер, от  страна на Румъния, двете страни договориха и одобриха санитарен ветеринарен сертификат.
За износ на животински продукти, които не са предназначени за консумация от човека, продължават преговорите между двете страни.


ШВЕЙЦАРИЯ: (Има изоставащи и след нас). Федералната ветеринарна службана Швейцария,  иска собствениците на овце и кози, на всяко от ухото да слагат ушна марка. Фермерите са реагирали веднага, като казват – “Трябва да се вземат  разумни решения – за различното предназначение на агнетата и бъдещото им отглеждане” – казва Алвин Майщри. Друг фермер, пък  не е съгласен с това изискване – “Въвеждането на две марки,  не само увеличава бюрокрацията, но носи и огромни разходи. И двете са на гърба на фермерите – 2, 2 милиона франка струват системните корекции в базата данни за транспортиране на животни, добавете  и годишните оперативни разходи от 500 000 франка. Тези пари трябва да се избият от собственици на овце и кози”.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук