Нова порода овце

Новата порода овце за мляко не е създадена в България, а……в Словакия. Ние си гледаме старите породи овце, сега ще си признаем още няколко „нови” стари породи и всяка година ще намаляваме продукцията, ще търсим пазари за агнетата, ще продаваме на магазините над 3.50 лв литър овче мляко, ще се купува от фермерите по 1.10-1.40 и така до края на света.
Овцевъд & Козевъд

В края на месец май, взискателната комисия на МЗ на Словакия призна нова порода овце за мляко в страната, носеща името-Словашка млекодайна овца. Броят на овцете в Словакия през последните години намалят, макар и по малко. Общо взето развитието на овцевъдството е в застои. Именно една нова порода овце за мляко ще помогне страната да увеличи производството на мляко и овцете станат конкурентноспособни.

Словакия в момента отглежда  381 000броя  овце. Производството на овче мляко се е увеличило от 11 000 до 12 000 тона през 2016 г. Процесът на създаване на новата порода  е продължил 25 години.  Приоритетно е било кръстосването на местни породи – Подобрена Valachian cigája и в по-малка степен Měřínský овце със специализирани млечни породи – Лакон и Източно фризийска. Работата по породата е фокусирана върху увеличаване на производството и качеството на млякото и използването на машини за доене. В родословната книга са  регистрирани близо 5000 бройки  овце.

“Словашки овче мляко е с изключително високо качество. Искам да поздравя усилията на всички онези, които участваха в създаването на новата порода. Словашките овчари са считани за едни от най-активните фермери в Словакия. В закона “словашкото овче сирене” е защитено географски  за произход  и сега ,като имаме порода трябва да увеличим производството на нашето прекрасно сирене.” Каза Мнистъра на земеделието при признаването на породата.

Какви помоще осигурява МЗ на Словакия за своите фермери-овчари: осигурява поддръжка за овцевъдите чрез директни плащания – плащания за овце, агнета и кози –  през 2016 г. е € 17.01 на единица. Допълнителни национални плащания за животинска единици (категория на овце и кози) е в размер през 2016 г. на € 63.70 животинска единица. Като част от Програмата за развитие на селските райони  подръжка от  около 200 € на животинска единица получават  Словашките породи овце Cigája и подобрена Valachian в категорията на застрашените видове.

При селекционирането  на новата порода се е търсел резултат при доенето на овцете от средно по 160 литра мляко годишно от овца. Развъдната програма обаче е за постигане на производство на повече от 200 литра на година след известно време. Освен това, отглеждането е полу интензивно, с използване на пасищата.
Източник: МЗ на Словакия

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук