Френските кози победиха руските санкции

0

Много руски потребители, успешно се пребориха със санкциите, и спечелиха войната. И тази „война” избухна, заради едно козе сирене. Става въпрос за любимите  френски сирена на руските бизнесмени, които  преодоляха ограниченията и транспортираха кози от Франция.

През 2014 г. Европейският съюз наложи санкции срещу Русия. Президента Владимир Путин отвърна със забраната за внос на храни от ЕС. Последвалата стъпка е политиката на “заместване на вноса”, при което чуждите продукти, които вече не са достъпни за внос, се възпроизвеждат на руска територия.
Сред стоките, които изчезнаха от рафтовете на магазините, бяха френските сирена. И тук, руските бизнесмени намериха  възможност да запълнят празнината.

Това  започна през ноември 2016 година, когато 1000 кози бяха внесени в млекопроизводителна ферма  в района на Свердловск. В рамките на 18 месеца фермата, която принадлежи на селскостопанската компания UGMK-Agro,  удвои размера на стадото си. Днес има повече от 1800 кози, пасящи във фермата, благодарение на усилията на местните фермери. Производственият процес за мляко и сирене е внимателно контролиран, а местните магазини редовно продават “френски” сирена  и “Буче де Шевре” (козе сирене).

И така, какъв е ефектът от санкциите и контра-санкциите върху руската икономика.
Ситуацията стана по-благоприятна за производителя, но се влоши за потребителя”, казва икономиста Олег Шибанов.  “Цените са се увеличили, но мисля, че в дългосрочен план ефектът върху руската икономика все още е положителен.” Днес UGMK-Agro се стреми да произвежда 600 кг сирене всеки ден. Но на практика те искат да произведат много повече. Ръководителят на проекта е убеден, че производството на сирене, ще остане рентабилно за стопанството, дори ако френското сирене се върне на руския пазар.
“Ние ще продължим с производството и няма да бъдем засегнати от премахване

 

то на санкциите, което първоначално беше включено в нашата бизнес концепция”, казва изпълнителният директор на UGMK-Agro Иля Бондарев.ТАСС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук