Още една работеща развъдна асоциация

Има надежда за селекцията, при млечното овцевъдство. В това се уверихме, след като присъствахме на откриването на офиса на Развъдната асоциация – Сдружение за развитие на млечни овце-с.Пирне.
След асоциацията на Монбелиарда и тази на козевъдите, които ни предоставиха отчетите си, и много хора се запознаха с тяхната дейност, сега идва и реда на Сдружението в Пирне, да ни запознае с дейността си.
Нарочно оставихме накрая, да добавим към тази група- на работещите асоциации –  и асоциацията на Маришката овца, която преди няколко дни извършиха един малък подвиг, като публикува първите развъдни стойности. За първи път не само при Маришката овца, а за първи път от всички овцевъдни асоциации.
С други думи, полека-лека отиваме към „черешката” на тортата. Днес тържествено бе открит офиса на Сдружението.   Това, което видяхме в с.Пирне, може да се реализира и във всяко едно по-голямо село. Обаче се иска много работа, разбиране между партньорите и накрая, това, което се направи, да се използва максимално.

С пълното разбиране на кмета на селото, същия без да се колебае да държи държавното под ключ, и да не се използва,  дава три стаи и един клуб на асоциацията. Направен е ремонт, и сега асоциацията разполага с две стаи за експертите, и клуб за 30 човека, в които да се събират животновъдите.
Днес тази придобивка бе открита тържествено. Както му е реда с водосвет, с гости, народни носии, питка с мед и разбира се, с  агнешко накрая.  На тържеството бяха поканени и говедовъди, нали са все животновъди.
От името на говедовъдите, Сдружението бе поздравено от Михаил Михайлов
Нашите говедовъди ви поздравяват с новата придобивка, сега имате вече нормални условия за работа, и това трябва да даде резултат. Виждам, че освен селекцията, която извършвате, се мъчите да  вършите и браншова работа в името на фермера. Вие сте си поставили постижими цели, въпросът е да  намалите сроковете, да повишите продуктивността на животните, да внедрите и новостите, защото без тях не става. Село Пирне от едно време си е овцевъдно село. Спомням си точно преди 33 години, бях член на комисията за признаване на Карнобатската тънкорунна овца. Именно в Пирне се развъждаше най- доброто стадо от тази порода. Сега дали съществува, не мога да ви кажа. Другото общо е това, че аз съм участвал в колектива създал синтетичната млечна линия, и също като вас чувствам, че нещо не е наред. Говедовъдите ви поздравяват от все сърце, нищо, че наскоро един ваш лидер каза, че не е станало кой знай, какво като цената на кравето мляко е паднала с десет стотинки. Ние ви пожелаваме, цената на вашето мляко, да бъде с двайсет стотинки повече, от миналата година. Пожелаваме ви също, в най-скоро време да отворите страниците на новата ви електронна книга , да създадете депо за до отглеждане на кочлета,  и да публикувате втори развъдните стойности на вашите животни. Ние ви връчваме символичен подарък. Една бутилка червено вино /за агнешкото/ на етикета на която пише Марк Жирардели. Човека, който няма загуба на снежните писти. Нека и вие като него винаги да бъдете първи.

След приключване на официалната част, фермерите останаха в новия клуб да слушат лекции по профилактика на заболяванията , а Председателя, бе така любезен да ни разкаже нещо за дейността на сдружението.
Казвам се Димитър Добрев – зооинженер по образование. Завършил съм Московската ветеринарна академия, специалност животновъдство. След това работих една година във фирма Авес. В къщи си отглеждах тогава 50-60 овци. Започнах работа в асоциацията на млечните овце, със седалище Велико Търново. След известно време разбрах, че имам различия по отношение развъдната работа с ръководството, и през 2015 г заедно с  фермерите, на  които контролирах фермите, основахме новото Сдружение, със същата дейност, но с ново име. Абе, какво да ти казвам. Точно по български, но някой път, за доброто се налагат и такива стъпки. Общо имахме под контрол 9500 бр овце. Три години по-късно вече контролираме 220 стада с над 40 000броя овце. Само тези цифри са достатъчни да се види, че работим. Ако не е така хората няма да дойдат при нас. Имаме много желаещи да влязат в асоциацията, но сега се затегнаха правилата и е по-лесно да минеш през игленото ухо, отколкото да влезеш в асоциацията. Разбира се ,това бе казано образно. Всеки фермер, на който животните му отговарят на синтетичната линия, има необходимите записи и има желание да прави селекция и върви напред, е винаги добре дошъл при нас. Както видяхме имаме офис. Купихме коли, взехме и уредите за четене на номерата от разстояние, и не само номерата дават тези четци. Дават пълна информация за животното и автоматично вкарват данните в картоните на животните.
Направихме селекционната пирамида. Имаме вече три кочо производни стада. Майките са с млечност над 220 кг мляко за 120 дни, бащите също са от добри майки. Имаме схема за снабдяване на нашите членове с кочлета, а  остават още 60-.80 бр. които се продават в други асоциации. Мечтата ми е, тези кочлета да ги съберем заедно, и поне да им правим тест по собствена продуктивност.
Купихме транспортна кола, за превозване на 50 бр. животни за нуждата на Сдружението. Колата има сертификат за превозване на животни. В плановете ни е, да вземем и ветеринарен лекар, който да се занимава с идентификацията и консултации на фермерите.
Ще се опитаме да се кооперираме и при купуването на фуражите и консумативите.
Аз също съм овцевъд. Сега имам над 100 овце с над 230 кг мляко за 120 дни. Всичко ми е ясно по отглеждането и маркетинга. Сега започваме да шлифоваме селекцията. До няколко месеца ще разполагаме с електронна книга, която ще бъде една от най-модерните в България. Аз също намирам, че в тази синтетична линия, има нещо за довършване, и да я направим порода. Ами сякаш с това се изчерпва всичко. Не е кой знае колко направеното, но екипа набра опит, работим в синхрон, повечето са млади специалисти. Ще вървим напред и ще преодоляваме всякакви препятствия.
Овцевъд и Козевъд (О.К.)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук