Коя си ти Блю дю Мейн (Bleu du Maine

Породата Блю дю Мейн е порода, за която сме чували – може би името и е много интересно – но не сме я виждали.
Всъщност коя си ти Блю дю Мейн.

Породата е създадена през 19-ти век в западна Франция, в районите Maine-et-Loire, Mayenne и Sarthe. Получена е от  е от кръстосването на Лестър Лонгвал и Уенслидейл, които са внесени от Англия през периода от 1855 до 1880 година  и вече изчезналата порода Choletais. Породата се разпространява във Франция, особено в Бретан, Централна и югоизточна Франция и Ардените. След това  започва износът за Германия и Белгия. Първият търговски внос на Bleu du Maine в Обединеното кралство е  през 1982 г. Bleu du Maine е голяма кротка пасищна овца, със сини оцветени  глави.  Неговите черти на много добра плодовитост, млечност, леко агнешко  я  правят една много желателна порода.

Главата на Bleu du Maine е в синьо сиво. Тя няма рога, много бдително око (с остър външен вид) и доста дебела кожа. Има големи ноздри и уши. Размерът на главата в сравнение с тялото е много по-малък от тази на повечето местни британски породи. Има  повишена плодовитост и лекота на агнене. Тялото е добре пропорционално, с добра дължина на врата, което води до силен, широк и дълъг гръб с добре извити ребра, даващи достатъчно обем.

 

Плоската фина структура на костите и твърдите дълбоко ковани крака допринасят за активна овца, която изисква много малко грижи за крака .Овцете произвеждат отлични руна  с тегло до 9 кг, с еднакво качество и дължина на влакната, вълната е много мека и пригодна  за обработка. Bleu du Maine е голяма порода със зрели кочове, тежащи около 240 килограма, и овце около 175 килограма. Bleu du Maine има тежко фино руно. Средното тегло на руното е от 4 до 6 килограма, като дължината му е от 8 до 10 см, а качеството му е от 50 до 56-те.

 

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук