Мръсните агнета до вратата

0

Преди няколко месеца поместехме статията

„Къпем и подстригваме овцете”

Посрещнахме я с малко надсмешка, и може би с нещо друго, но това, което пише в статията, вече стана факт в Ирландия. Носиш мръсно агне в кланицата и то остава пред вратата.
“Мръсните” агнета или овце, попадащи в категория C (неприемливо) на политиката за чисто животновъдство, ще бъдат спрени пред фабричните порти през следващите дни. Този ход идва в изпълнение на изискване на Министерството на земеделието, за чисти животни, и ветеринарите засилват прилагането на това разпореждане.

Съгласно закона, овца която е влязла в кланицата, няма право да напуска жива помещенията. Ето защо, редица преработватели проучват  агнета преди влизането, за да видят дали те попадат в рамките на желаните изисквания на Наредбата.

Ако агнетата са  неприемливи за клане, земеделските стопани, доставящи  агнета са изправени пред риска, да разтоварят  тези овце или агнета, от клас С, пред вратата на кланицата и тогава да разтоварят коректните животни – с чисти руна.

Лошите метеорологични условия, в крайна сметка, доведоха до скок в броя на “мръсните” овце, които бяха предоставени за клане – разбирай, спрени до вратата и върнати във фермата.  Ако времето през февруари е пак дъждовно, може да се наложи готови агнета да се продават март, за да се изчистят.

Доставките през третата седмица на януари са около 53,635 шилета, които  бяха заклани в одобрените от Министерството на земеделието. Има намаление с  4 063 глави или 7% спрямо предходната седмица.

По-малко с 4 832 агнета, са заклани през третата седмица, и техния брой е едва на 44 404 заклани през третата седмица на този месец.  Клането на овце  се е увеличило с 775 глави или с 9,2%, достигайки 9 232 глави.
По отношение на цените, засега ще запазим мълчание, за да не бъдем обвинени и от двете страни – продавачи и купувачи в манипулации.

Овцевъд и Козевъд

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук