Кози и овце, сирене и мляко и ….сиртаки

3

Не случайно предлагаме втори материал на нашите читатели, за гръцките овцевъди. Те са си по-напред от нас с техните осем милиона овце, с марковото сирене Фета, с млечните продукти от Мечово. Всъщност това е една обикновенна история, за един гръцки овцевъд. Подобна на десетките такива за нашите овцевъди, с които ще почнем да ви запознаваме следващите дни.

Казват, че е трудно човек да избяга от съдбата си. Колкото искате да си отидете, идва време да се върнете на мястото, на което принадлежите. Овцевъда Танасис Пелехра е един от тези, който никога не успяха да избягат от съдбата си, дори когато се опитаха.
“Вроден селекционер, нарича себе си, Танасис от Просечен, Драма, който днес продължава традицията на четири поколения преди него. С много усилия на упорита работа дълги години, е успял да селекционира стадото, и да произвежда свои собствени фуражи, успял е да намали разходите и да създаде своя собствена вертикално интегрирана единица, чрез която произвежда различни видове сирене. “Въпреки, че съм от селско семейство, съм учил електротехника и бях решил, че няма да последвам селскостопанската професията. Но това, което не можеш да предвидиш, е, че твоите „корени” те преследват. Дори когато работех като електротехник, вечер продължавах да ходя при животните. Затова реших да следвам “микробите” на животновъдството, които бяха в мен, и да продължа семейната традиция “.
Танасис решява да се занимава изцяло с овцевъдство през 1998 г., когато той и баща му са имали 350 животни. Сега вече има 1000 животни – овце и кози, които се доят и дават над 200 тона мляко годишно.
“Начинът да се намалят разходите за овцевъдството, идва от собствено производство на фуражите. Другото е модернизацията на овцефермата, с модерни технологични средства. Вертикалната интеграция на организацията на производството, както споделя Танасис, е един от начините да направя своите продукти конкурентни, за да отговоря на нуждите на пазара. Започнахме  през 2014 г. , така че, ние правим сирене от нашето собствено биологично мляко, и го опаковаме с нашия етикет “Pelechra, Prossotsani Cheese”. Сега имаме и собствени опаковки, които популяризираме на фермерските пазари, в които участваме. Освен стандартните продукти, можем да продаваме и прясно мляко на фермерските пазари, което е основна част от нашето производство. ”
Продуктова диференциация
Танасис е пример за това, как може човек да бъде селекционер и предприемач. Заедно със съпругата си, Деспина Kнтополу създават от биологично мляко сирене с различни съставки, като мента, люти чушки, чушки и маслини:
“Идеята за сирена с различни съставки, се роди една сутрин на фермерския пазар, където нашите клиенти идват и казват, че нашето сирене е скъпо като го сравняваха с  продукти от местния супермаркет.
Затоваа решихме, че трябва да намалим стойността на разходите, или да произведем продукт, които не другите на  произвеждат и съответно няма с кой да се сравнява цената. Разбира се, продукта трябва да е и с отлични качества и клиентите да могат да го намерят само при нас. Разсъждавайки така, създадохме такива  продукти. ”
Следващите цели на Танасис е онлайн продажбата на продукти и чрез сътрудничество с магазини, които са специализирани в продажбата на биологични продукти.
С приготвянето на сирене се е заела съпругата му, която скоро е взела решението за разширяване на производството, и за целта е изкарала курс за майстор при производството на млечни продукти..
О.К.

3 КОМЕНТАРИ

  1. И нашите почват да прочуват за принадената стойност! Печели се добре, защото изкупната цена на млякото е смешна! Обаче, ги ограничават с едни квоти, за задължително количество продадено прясно мляко! А сега може да си поръчат мобилни мандри с удобен за фермите им капацитет. Произвеждат сирене, кашкавал, кисело мляко…И инвестицията се връща бързо!

  2. ТАКА ВСЕКИ ГО МОЖЕ ДА СИ СЕДИШ ПРИ СВАТОВЕТЕ И ДЕЦАТА СИ В ГЪРЦИЯ И ДА НИ БАЛАМОСВАШ С НЯКОЯ И ДРУГА СТАТИЙКА ЗА ЖИВИТНОВЪДСТВОТО,И ДА СИ ВЗЕМАШ ДВАТА БОНА ОТ ЗОРОВ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СПРЕШ ДА БОДАЛКАШ ХОРАТА АКО НЯМА КАВО ДА ИМ КАЖЕШ ,А ТО НА ВСИЧКИ Е ВИДНО ДА СИ ГЛЕДАШ ВНУЧЕТАТА И ДА НЕ ГИ БОДАЛКАШ ЕТО
    ТОВА Е НЕЩО,ЧЕСТНО И ДОСТОЙНО.

    • Малджански, теб още ли не са те прибрали на едното място….защо срамиш колегията, занаята и професията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук