Рога и Копита – по света

1

ИСЛАНДИЯ:  коч с един рог си е направо митично създание. Ако погледнете в Уикипедия терминът “еднорог”, има следният отговор: “Еднорогът е митично създание на кон или коч с рог по средата на челото”.
В Исландия всъщност има еднорог коч, но двата  рога са вътрешно свързани.  За първи път той е забелязан в планините около Коледа. Благодарение на удивителната си черта, овенът става най-важното животно в селото. Но тъй като е бил малко „тънък” за разплод собственика казва, че трябва да бъде заклан.
Големият протест в селото, става причина уникалното животно да не отиде при месаря. В резултат на това, зоологическата градина в Рейкявик проявява искане коча да бъде купен от нея. Ветеринарното законодателство обаче забранява това. Животното не може да напуска своята предпазна зона. Транспортът до друга предпазна зона не е разрешен, засега съдбата му не е ясна.


ГЕРМАНИЯ: Ужасни неща са се случили преди няколко дни   в зоопарка Neukölln в Берлин. Единствените две овце в зоологическата градина са откраднати  от  неизвестни лица.  Извършителите прехвърлят овцете през двуметрова ограда  в близкте храсти, и  колят едната от тях. На лобното място са намерени само кожата, главата и краката на   овцата. Освен това тя е  била и бременна. Втората  овца  по неизвестни причини не е заклана и е открита на следващата сутрин.  Двегодишната  дъщеря на закланото животно е  от Източно Фризииската порода. В момента  тя е единствената овца в зоологическата градина, и сега споделя бокс  с тригодишна коза за вълна.


ГЕРМАНИЯ: според овцевъдните браншови съюзи, много овцевъди не могат да си докарат и една нормална заплата,  независимо от селскостопанските субсидии.
Ако обществото, все още иска да има овчари в Германия в бъдеще, тогава би трябвало да действа сега, подчертават от бранша. Премия за пасище вече се изплаща в 22 държави-членки  общо за около 500 млн. EUR . За Германия овчарите предлагат премия за паша от 38 евро  за овца и коза. Те трябва да бъдат финансирани с надбавка от премията за площ от 2 евро до 4 евро на хектар.
Съгласно законодателството на ЕС , премията за паша може да не насърчава производството, а само да стабилизира съществуващите животински популации.


НОВА ЗЕЛАНДИЯ: през 2017 г са получени рекорден брои агнета, независимо от намалението на животните в основните стада.Основната причина за това беше увеличаването на коефициента на плодовитост с 4.4 процентни пункта, за да достигне до 127.2%. Този процент не само надхвърля десетгодишната средна стойност с 6,4 процента, но и достига най-високото ниво от всички времена в много производствени региони.
Добрите климатични условия, достатъчно храна и добро здравословно състояние на майките са довели до този резултат . С произведените 19.27 милиона агнета, Нова Зеландия продължава да бъде най-важният доставчик на овце и особено на агнешко месо от трети страни за Европейския съюз.


ГЕРМАНИЯ: След влизането в сила на Наредбата за хуманно отношение към животните през 2008 г. за овцете и козите се даде десетгодишен преходен период, който  изтича на 31 август 2018 г. От тази дата овцете вече не могат да бъдат държани вързани. Трябва да се създадат групови отношения между тях. При груповото настаняване на овце и кози, броят на животните, също трябва да се коригира, ако не се предприемат никакви структурни мерки. Струва си да се разгледа предварително, как трябва да се създадат и построят оборите, дворчетата,  така че, новите изисквания да бъдат изпълнени от септември 2018 г. нататък.


 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук