Козите – в помощ на пожарникарите

0

Някой може да не повярва, но това е факт. Преди няколко дни, Държавния секретар на Португалия тези дни е съобщил, че ще се използват кози, за премахване на растителността между горите, защото именно тя е най-добрия разпространител на огъня, от една гора до друга. Козата е подходящо животно, за изпълнението на проекта, поради  навиците и  за хранене.
Нашият проект, ще бъде разработен, като част от инициативата “Кози пожарникари”.
Първите животновъдни ферми, ще бъдат открити най-късно до декември.  Новият проект не може да замести традиционната превантивна работа, състояща се в контрола на горите и редовното почистване на пустошта. Козите, ще бъдат една от многото форми, които пожарникарите ще използват в борбата с пожарите, които миналата година са причинили смъртта на рекорден брой души – 112
– завърши секретаря.
Проектът за насочване на кози към райони, застрашени от бързото разпространение на огъня, може също да донесе допълнителни ползи за местните общности.
В проекта се влиза, след направени проучвания. Направен е опит, като е пуснато на такова рисково място, с площ от 600 дк, стадо кози с над 50 броя животни, в Североизточната част на Португалия. В предното правителство е било дори планирано да се разработи проект възлизащ на 88 млн.евро и достигането на 150 000 бр кози пожарникари. Проектът обаче е бил изоставен, поради липсата на бюджетни ресурси, както и на оставката на правителството.

Източник: algarveobserver

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук