Какво става с цената на млякото

0

След Наредба 3, след чл.137, след пробовземането, след Модул мляко и  ненавременото ваксиниране,  имаше  само една добра,  донякъде цена на млякото, но дойде време и тя да започне да пада.
На много места в страната, фермерите вече се  предизвестяват за намаление на цената на млякото с 2 стотинки.
Интересно, защо навсякъде с две, а не с 3 ст. Един истински фермер – говедовъд ми сподели – Точно вземахме да измъкваме краката от прангите на две годишните ниски цени на млякото,  и пак се започна. Ами ако отново не ми вземат цялото количество добито мляко, както стана преди известно време. Хвърлих много труд и пари да задоволя „капризите” на кравите с всичко необходимо. Вдигнах млякото с 800 кг на ден, пооправих финансите и пак се почна.
При по-малките нещата изглеждат още по-зле.
Някои от фермерите вече са в положение ступор – Двигателна вцепененост, обездвижване при запазено съзнание,/ дано не обидим някой/.
Всъщност каква е ситуацията на млечния пазар у нас.
Както предвиждахме в миналите анализи, добитите количества краве мляко продължават да падат. За месец ноември /дотогава имаме статистика/, е получено 42 221 т мляко, което е с 1 644 т по-малко от месец октомври, но с 3 236 т повече от м. октомври 2016 г.
За останалите 589 т мляко добито от биволи, кози и овце, просто не е сериозно да се говори. С това количество мляко /за 11 те месеца на годината/, се осигурява на човек по 8кг сирене, 21кг кисело мляко, 9 кг прясно и 125 гр масло. Така се получава, ако произведените продукти са изнесени на българския пазар. Но все пак, имаме някакъв износ, което намалява тези данни. И тук се получава пъзел. Няма мляко, консумираме млечни продукти от нашето мляко, колкото да замезим.
Това означава, че останалите количества млечни продукти, необходими  за организма, си ги набавяме от вносни млечни продукти, и храним европейските кравари, или продуктите  си ги произвеждаме сами в къщи, или сухото мляко ако влиза в тавите за сирене. Все пак,  някой трябва разплете този пъзел, защото това, също има отношение към цените. В противовес на всички пазарни и национални механизми, ще купуваме мляко по 35 цента от Европа /така се говори/, а нашето ще го прескачаме с уж по-ниската цена.
За добавена стойност и национални интереси няма да говорим. Това са неща, само за шампионите, като се качат на стълбичката, ама нашите го правят все по-рядко.

Изкупните средни цени на суровото мляко в Европа за м.декември са били 37.76 цента за кг.,  и има намаление в сравнение с октомври от минус 0.06 цента.
За България обаче имаме увеличение на тази цена с 0.11 цента,  ако млякото е купувано за 31.95 цента.
Най-висока е била цената в Кипър и Малта, а при водещите държави е била: в Германия – 40.52цента ,  Ирландия – 41.80,  Холандия – 41.50,  Франция – 36,27.
При съседите цените през декември са :  Гърция-40.10 цента,  Румъния- 31.60 и  Полша-36.40.
Единствената страна, която е с по-ниска цена в ЕО, от нас, е Румъния – 31.60 цента  или с – 0.35 цента. Тук обаче има едно,  те си получават по 22 евро на тон предадено мляко, и тогава ни изпреварват по цена. С други думи, сме с най-ниската цена в Европа. При тези цени е трудно да се купува от други страни, защото там цените определено са по-високи от нашите,  и освен това, трябва да се прибави и транспорт.
През месец януари, наистина цените в Холандия и Германия паднаха, но въпреки това са с 3-4 цента  по-високи от тези в България.Така че, аргументите на някой, че цените в Европа падали, и е нормално, да паднат цените на млякото и в България – в момента не подлежи на никаква логика.

Получаваното мляко в България, през следващите месеци, би трябвало да намалее и фермерите да се разминат с упражнението „пролетни пасища”. Това няма как да не стане. И веднага идва въпросът, откъде ще дойде млякото, защото от 2183 ферми от категорията от 10 до 50 крави, има няколко стотин ферми, които или не отговарят на качество, или имат връчени предписания. Колко ще се хванат за „сламката” – качество, никой не знае.
В категорията на големите, също има ферми с неотговарящо мляко. И стигаме до категорията стопанства неотговарящи на структурни и хигиенни изисквания. Тук става дума за 1553 стопанства , които всичките имат предписания за внасяне ред във фермите съгласно изискванията. Една голяма част от тези стопанства, имат вече издадени разпореждания за доставки на сурово мляко. И при над хиляда стопанства, които ще трябва да отворят вратите, и пуснат животните, някой си играе да сваля цените на млякото. Ами задават ли си въпроса, с каква суровина ще работят тези над 200 мандри в страната.
Европа сега, както е майка за някои икономически операции, така утре ще стане и мащеха. Тази Европа не вярва на сълзи, законите са безкомпромисни, и санкциите жестоки. Какво ще става с тези ферми, които са на ръба на бръснача, не знаем, но е ясно, че час по-скоро, трябва да се намери изход от патовата ситуация, и да се направи оздравителна програма, за която ние смятаме, че вече сме закъснели. Все пак, като опитващи се да правим анализи, предполагаме, че следващото намаление на изкупните цени ще е вече 3 стотинки.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук