Един ден при македонските овцевъди

На 10.01.2018 г, благодарение на нашия стар приятел от Струмица – Томе Тимов /регионален мениджър на животновъдите в община Струмица, и преподавател в земеделското училище/, посетихме една овцевъдна ферма, наблизо до гр.Струмица и разговаряхме с единия от собствениците. Човека беше изключително изчерпателен, точен и ни разказа много неща.
Фермата се намира в село Велюса, на 450 метра надморска височина, и само на няколко километра до манастира, който посети нашия премиер преди няколко седмици. Владо  и Тони Кръстеви са братя по над 40 години. Родени, както се казва, при животните и израснали при тях. Разбира се, бащата и сега им помага. Двамата отглеждат над 100 овце и 50 кози.
Във фермата, досега не е влизал чужд човек да работи нещо. И най-черната работа се извършва от тях. Сварихме Владо да храни малките агънца, а Тони беше на пасището с овцете. Тазгодишната агнилна кампания вече е започнала. Дори преди няколко дни са имали 15 оагняния. Обикновено кампанията трябва да приключи до края на януари.
– Сега храним добре. Минимум 600 гр. концентриран фураж на майките, сено колкото искат, и цвеклови резанки. Плодовитоста е различна през годините и зависи от много обстоятелства, но под 120 агнета от 100 овце не сме падали. Една година бяхме близо и до 150 агнета.
На въпросите за породата и кочовете ни отговори така:
– Това е наша местна порода, която е кръстосвана с културни породи. Абе  една мешавица е, но ние си оставяме женски агнета от най-добрите майки. Също така, редовно с колегите си разменяме мъжки агнета, за да няма кръвосмешение. Както виждате и кашлата ни е добра, на кръстопът сме – да бъдем или да не бъдем. Допреди няколко години имахме и 100 крави на паша без доене. Продадохме ги. Нямаше кой да ходи след тях по пасищата.
Давай цените, му казваме.
– Е, този въпрос го чакам отдавна. Ами ниски са цените, нищо не можем да заделим, за да пооправим по фермата или да купим малко женски, от новите породи. Гледаме агнетата до 25-30 кг. Когато почваме да продаваме и ги отбиваме. Е продаваме и такива до 15 кг, тях ги водят първи клас, и са по-скъпи. Цената на кг живо тегло нормално е 2 евро. Малко е, но искаш, не искаш  – даваш. За празниците цената отива и до 4 евро за кг. Продаваме на клиенти и на фирми. В зависимост от пазара, състоянието на агнетата и желанието на клиента. След като се отървем от агнетата започваме да доим. Ние си ги доим с брат ми.
Имаме овце, които дават добро мляко. Млякото продаваме на мандра, но ако има клиенти, продаваме и на тях. Цената е 1.05 лв. на кг мляко. За нас са малко, и сега си „губим” времето, като правим сирене. Имаме право да продаваме, когато ветеринарния лекар ни даде документ, че във фермата няма заболявания и всичи овце са ваксинирани по програмата. Продаваме по 4 евро килограма на хората. Ниски са цените и на млякото и на агнешкото. Цената на една овца средно е 100 евро, за по-хубавите е повече. Какво вземаме,  – фермера сам започва  този  готвен от нас въпрос. За една отглеждана овца получаваме по 18 евро на глава. За разплодните млади животни по 16 евро. Ако продаваме на мадра или кланица за килограм получаваме малък бонос. Ще попитате, защо ги гледаме овцете. Забравих да кажа, че имаме и кози основно с кръв на Алпийската коза.
Гледаме ги, защото все си мислим, че когато овцете намалеят, ще се увеличат цените на млякото и агнетата. То пък все не се случва – за цените става дума. Инак броя намалява.
Например в нашето село Велюса, преди 15 години имаше 2000 овце. Сега техния брой е не повече от 500. То и децата в училището тогава бяха 200,, а сега са малко над 20. За да подържаме семействата допълнително заготвяме и дърва, имаме гора. 100 лева продаваме кубика. Ако и можеше да вземем по 6 лв за кг агнешко ще е много добре. Ако не стане в село ще останем без овце.
То и овчарника ни, не е за пред хора. Но как да инвестираш в празното. Не става. Все пак, ние също ходим по изложби и обучение. На вашата Агра ходим редовно. Сега отиваме в Солун на Зоомания и след това в Пловдив. И в Сливен сме ходили на изложба.
За фуражите да допълня. Ние си го произвеждаме. Купуваме само цвекловите резанки и витамините. За пасище плащаме по 1.50 лв на глава. Няма декари, всичко що е пасище, може да ходим. Няма животни, може би това ни е печалбата от цялата работа.
Поздрави на вашите овчари и повече агнета и мляко.
След това Владо ни почерпи с чудно овче сирене и ракия, по традиция в този край, сварена в собствен казан.

Овцевъд и Козевъд ( О.К.)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук