Необичайни, малко известни млечни продукти – Тарак

Днес в магазините може да намерите широк спектър от млечни продукти. Модерният руски потребител е добре запознат с извара, сирене, кисело мляко, кефир или ферментирано изпечено мляко. Млечните продукти обаче не са характерни за всички народи: сред индианците в САЩ, някои народи в Африка, Югоизточна Азия и Австралия, използването на млечни продукти, изобщо не е обичайно. В други страни съществуват млечни продукти, от които познаваме малко, и които най-вероятно никога не сме опитвали.

Тарак е ферментирал млечен продукт, произведен от мляко с добавка на квас. “Роден” край традиционният Taрак е Монголия. Въпреки това, към днешна дата,  не се знае  кога за първи път е направена  тази млечна храна. Въпреки че, има всички основания да вярваме, че млечните продукти, от този тип, са известни на човечеството от преди повече от осем хиляди години. В древните еврейски книги се съдържа информация за храната, която е приготвена от мляко, по същия начин, по който в момента се произвежда киселото мляко  “Тарак”.
Освен в Монголия, тарака е  също така, често срещан в Бурятия, Калмикия, Tува и Aлтай, но под друго име. Там таракът се нарича Тирик, Катюк, Чекиз и Ченген.

За да се приготви Тарака се използва мляко  различни видове, например краве, овче и козе мляко. Някои хора добавят и мляко на камила или як. Сместа от мляко се загрява на огън, но без да кипне, след което се оставя да се охлади. След това, когато температурата на млякото спадна до 23 градуса, в млякото се добавя пшеничен зародиш, върбова кора от млади дръвчета, ръжен хляб или парче  Tарак, приготвен от по-рано. След това съдът със сместа се затваря с капак и се оставя за няколко часа.

Друга отличителна особеност на тарака е, че в състава на тази напитка има така наречената швейцарска пръчка. Този вид бактерия  се развива само в планинските терени на територията на Алтай, в района Байкал и региона на Западна Каспия. Mosnews.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук