Биологичното производство под „рентген”

21

Биологичното производство на селскостопански продукти, се разраства през последните години. По  информацията на търговците, научаваме, че след неодобрителните погледи на клиентите, заради по-високите цени на биологичните продукти, нещата на пазара сякаш се нормализират и оборотите започват да растат. Това  означава, че производство се измъква от анонимност, от защитата на институциите и политиците.
Случвайки се това, биопродуктите стават непревелигеровани „играчи” на пазара, съответно подкрепено с много проверки и санкции, което си е нещо нормално в търговията. Също така, преди няколко  месеца имаше изказване от най-високо ниво от ЕС, че обявените за био продукти, трябва да бъдат по-често проверявани и да им се намали бюджета за подпомагане през новия период. Че това е така, се вижда и от следното съобщение на канал Франция 3.
Установено е, че моркови, етикетирани като биологични, всъщност съдържат повече пестициди, отколкото конвенционалните моркови, след журналистическо разследване от Франция 3″.
Моркови, закупени от осем супермаркета, са изпратени за анализ, като същите са  разделени на биологични и небиологични. Изборът на тези зеленчуци не е случайно, защото съдържането на пестициди в тях се открива най-лесно.
Резултатите са  изненадващи. Конвенционалните моркови, закупени от Carrefour не показват следи от пестициди, както и за извършените  покупки от Lidl и Primeur дю Quartier. При тях е имало само  следи от пестициди, далеч под допустимите норми. В същите магазини, биологичните моркови, също са били чисти. Не така обаче е положението в четвъртия магазин, където биологичните зеленчуците са заготвени и доставени от специализирана за такава дейност фирма. Предлаганите биологични моркови са съдържали остатъци от три фитосанитарни продукта, забранени в биологичното земеделие.
Представителите на производителите твърдят, че всички техни продукти се отглеждат при строги правила за биологично производство “еволюция на екосистемите може да обясни наличието на минимални количества от тези вещества, но не може да поставя под въпрос изчерпателността и биологичния процес на нашите производители.” Въпреки това,  при определени условия биологичните продукти могат да бъдат замърсени със забранени пестициди. Това може да стане дори в складовете за съхранение и пакетиране.

Източник: Франция 3

21 КОМЕНТАРИ

 1. Установено е. В статията дори се казва къде се е случило замърсяването – в склада на търговеца, който пакетира.

  Господин Михайлов, биопроизводителите са най-проверявани от всички производители. Категорично. Затова и вероятността да има замърсяване при тях е малка – само ако е по вина на съсед, който е пръскал при вятър, при използване на въздушна техника (огромен проблем, заради който биопроизводители понякога губят сертификат и фалират) и при умишлено замърсяване от трети лица. Предварителният Ви коментар навежда на мисълта, че биопроизводителите правят шмекерии. Това не е вярно.

 2. В коментара никъде не е цитирано наше становище. Цитираме изказвания на търговци, цитираме самия комисар по земеделие. ние също уважаваме вашия труд. Знаем за проверките които ви се правят, знаем за трудностите при реализирането на продукцията. Но щом сте вече на пазара ще трябва да свикните да се справяте с провокации, нападки, удари под кръста и доказване на качеството. Само думата биологично не може да излъже клиента. Успех ви желаем. Добре защитихте гилдията. Поздрави.

 3. Там е работата, че не е само думата биологично. Има и сертификат, който не е някаква си хартийка, а писмено доказателство, че някой, който е оторизиран от държавата България, е следил какво се прави и как се прави, и гарантира че всичко е по правилата.

 4. Биопроизводителите нямат интерес да правят “шмекерии”. Друг е въпроса какво означава “биопродукт” и въобще може ли да се говори за “такова чудо”. И преди де ме репликирате, отговорете земята (почвата) на която са произведени вашите “биопродукти” дали е “био” не в смисъла, който се влага в тази категория храни, а като чиста, абсолютно запазена от влияние на много фактори, например киселинен дъжд, променящи се нива на естествен радиационен фон и т.н.

  Защото, да изкараш н пазара нещо, което ще наречеш “биопродукт”, много други неща трябва да са се случили и най-важното, те са независими от човека.

  А колкото до сертификатите… просто е безсмислено да се коментира.

 5. При тази Ваша предварителна нагласа, наистина няма смисъл да отговарям. Само ще кажа, че сте в голяма грешка. Впрочем, не само Вие. По тази причина около 90-95% от българските биопродукти заминават в чужбина. Там не се съмняват и получават наистина биопродукт. Българите, които са винаги невярващи, си хапват всякакъв вид химия. Право на избор.

 6. Господине, наистина няма нужда да се спори. Въобще да се дискутира. Науката (сериозната наука) отдавна е доказала, че няма такова нещо, което можем да наречем “чисто”.

  Едно малко отклонение:
  Често хората, занимаващи се с животни казват че притежават “чистокръвно” животно. Единственото, което е “чистокръвно” са червените кръвни клетки и… също относително.
  Дори чистата изворна вода, в момента, в който се появи на повърхността на земята, вече не е чиста.

  Така че алабализмите за чист продукт са за наивни лаици. Проблемът не е, че продуктите не са чисти. Проблемът е с какво и до колко са замърсени, така че човешкият организъм да може да се справи или да се предаде.

 7. Ами пестицидите явно Ви понасят добре. Стига да са точните за Вас. Така ли да го разбирам ? Защото биосертификатът е най-вече затова. Не само, разбира се, но най-вече.

 8. Явно четете повърхностно, бързайки да се изявите писмовно, без да сте осмислили написаното. От пестицидите, а и не само от тях, не може да се избяга. Въпросът е до колко и как ще може организма да ги преодолее и да продължи да съществува.

 9. Сертификата посочва допустими норми, нали? А знаете ли за колко неща, колко пъти са променяни допустими те норми. Въпросът е, кого обслужват данните.

 10. Не ми се навлиза в материята, но ако имахте сериозни интереси в областта на фармацефтичния бизнес, а по-късно и в хранителния, щяхте да знаете, че за някои медикаменти (спирам се на тях) допустимите дози (норми) са завишени десетки пъти. Много интересно как едно лекарство през 18 в. е действало (допустим максимум) в даден грамаж, а в 21 век то действа (допустим максимум) в 20 до 30 пъти по-висок грамаж.
  Ами примера за “незаменимото” ДДТ.
  Ами примера, че някога по хранене на животните, ако не изтъкнеш предимствата на антибиотиците като добавка, пишеха двойка, а сега, ако препоръчаш антибиотиците като добавка, ще ти напишат двойка.
  Темата е много голяма и много сериозна. И ако наистина към нея се подходи научно, трябва да се разглежда доста по-аналитично.

 11. Ами точно, че бъркате двата щата – Калофер и Калифорния. Явно не сте виждали биосертификат. Аз не мога да кажа нищо за материята на фармацията. Видимо Вие сте много далече от биото. Как аз спазвам някаква етика и не давам мнение за Вашата работа, а Вие толкова смело влизате с бутоните ? Да бяхте прочели малко преди това, че да Ви е ясно поне малко.

 12. Милен Стоянов Относно предния Ви пост. Не не е сериозно. Както според Вас не е сериозно, може би и невярно, че можем да носим в себе си олово, живак, ниво н радиация и много други смъртоносни елементи и вещества и да не умрем. И повярвайте,носим ги. Ей това са нормите. Кое и до колко, а не без него, защото в съвременния живот не може без него. Дозата прави отровата – старо, може би бнално, но вовеки актуално.

 13. Милен Стоянов Вярно е, малко съм чел за “био” продуктите. Но пък за сметка на това имаше момент в който изследвах “био” ябълки. Купени от щанда на “биотърговец”. При анализа на “биоябълките”, съпоставен с анализ на други ябълки единствената разлика бе, че “биоябълките” бяха дребни, “смачкани”, “очукани”, което може би щеше да ги направи привлекателни (и вкусни) единствено за прасетата.

 14. Милен Стоянов Няма нужда от жокери. Аз се занимавам в сфера, в която много хора “изгарят”, което ме е накарало да се водя от следното: “Докато има наивници, ще има и мошеници”.
  Заявявам, че НЕ Ви наричам мошеник, най-малкото, защото не Ви познавам. Но не мога да се откажа от думите си, че много бизнеси съществуват и процъфтяват благодарение наивитета на консуматорите.
  И оставете наредбите, кабинетните дефиниции, мненията на заинтересовани експерти. Просто се обърнете към природата и това, което става в нея. Не искам да се повтарям. Вече няколко пъти го споменавам.

 15. Така. Никой никога не е казвал, че тези без сертификат задължително са бъкани от отрови. Само че, дори да са света вода, няма кой да го каже. Моята дума не струва и 1 стотинка. Трябва независим орган да се произнесе. Онзи, който иска да каже “моята продукция е отгледана без използване на пестициди”, ще трябва да влезе в система на контрол, да си плати и да е готов за проверки. Накрая, заради това си неуодбство, и ако наистина е спазвал правилата, ще получи заветната хартийка, на която ще пише, че наистина е коректен производител. А който не вярва, може да се свърже с този орган и да направи проверка има ли наистина такъв сертификат.

 16. Милен Стоянов , знаете ли, отговарям Ви в кръга на шегата: Едно баба знае, него бае. Вие сте се “хванал” за тези пестициди, та пестициди. Писах Ви по-горе и за други неща, и те са хилядна част от това, което ни заобикаля, и което по презумпция е вредно за нас, но ние продължаваме да съществуваме като човешки род. Де да бяха само пестицидите, с пепел да ги посипеш.

 17. Без да е в кръга на шегата казвам, да, има много вредни фактори, които са около нас. Дори не е нужно да се изреждат. Но те са обичайни за нас. Така да се каже, нашите организми ги приемат като съвсем естествени. Затова и не говоря за тях, нито пък са предмет на контрол. Само че, при определени условия. Например, около АЕЦ сертификат не можеш да получиш. В райони на замърсявания с тежки метали също. Въпреки, че ежедневно получаваме радиация от слънцето и други космически източници. Въпреки, че във всяка почва има тежки метали. Но тук сме на едно мнение – разлика в концентрацията. Когато говорим за пестициди, картинката рязко се променя. И предвид Вашия опит, за който говорите, мисля, че въобще няма нужда да обяснявам повече.

 18. Хубавото е, че Бог ни е надарил със свободна воля, с правото на избор. Успех с бизнеса.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук