Нещо се случва в овцевъдството

0

Прочетохме изказванията, на някои от нашите лидерите в овцевъдството ни, в други медии, и разбрахме от миньорните изказвания, че нищо положително не се е случило през изминалата година. Нещо повече – цената на овчето и козе мляко е най-ниска в ЕО

Овчето мляко – много мляко, добра цена

продължава сагата с Наредби 2 и 3, където се хвърля голяма енергия от фермерите. Казва се, че имаме напредък по консолидиране на стадата. Вероятно е така в елитните стада, които внасят кочове от чужбина. Тук въпросът е, с какви кочове се запложда основното поголовие, като официално се произвеждат няколко стотин млади кочлета, при необходимост от поне 4-5 000 годишно производство. Като се има в предвид, че чрез методите на изкуственото осеменяване се заплождат минимален брой овце, ефекта от селекцията ще е минимален. Ние разказахме какво се случва в Гърция по отношение на цените на млякото.

 Сега ще ви кажем какво се СЛУЧВА при румънските овцевъди.
И двете страни –Гърция и Румъния отглеждат над 8 млн. овце, което означава, че трябва да се учим от тях /обратното беше преди тридесет години/.
Годината 2017 беше предизвикателна за сектор овцевъдството, казва главният секретар на една от овцевъдните федерации на Румъния  Йончич Нехифор. – Някои от въпросите ги решихме. През 2018 г ще обсъждаме и приемем нов Закон за животновъдството, и ще можем да решим някои от вечните проблемите, с които се сблъскваме”.

Румънското овцевъдство не трябва да се подценява. Страната е най-големия износител на живи ДПЖ в Европа, достигайки до 1.5 млн. глави. Има подписани договори с държави от Близкия Изток, Турция, Израел. На дневен ред е подписване договор и с Египет за 4 млн глави. Нещата в  страната, свързани с овцевъдството се развиват доста динамично -както за зло, така и за добро. Тази година бе прокаран Закон за използвания брою кучета в стадата, води се голяма борба, между растениевъди и овцевъди. Внесена е забрана за излизане на стадата на паша от ноември до април в полските райони. Все пак под натиска на овцевъдите  на последното заседание на правителството, на 21 декември, бе приета  извънредна Наредба, която разрешава  зимната  паша  на земеделска земя, при условие, че има  доказателство за собственост или право на ползване с документ от собственика.
Проблем за чобаните, бе и невъзможността да си избираш ветеринарен лекар, натиска на администрацията, някои излишни разпоредби.
Но хубавите неща, които се случиха, сякаш са повече. Прие се програма за отпускане средства за закупуване на сертифицирани кочове – съгласно румънската Наредба за подпомагане, на всеки 35 овце, фермера трябва да има един регистриран  коч. За тези овце, за които няма осигурен коч, не се получават субсидия.
В сила е програма за финансово  подпомагане, по отношение на вълната – до 15 000 евро за стопанство, за три години.  Реализират се проекти по отношение на износа, международните отношения, санитарно-ветеринарните споразумения, които ще бъдат сключени с държави, които искат да закупят овче месо от Румъния с пълното съдействие на МЗ

Йончич Нехифор  – Що се отнася до 2018, искаме много да се приеме Закона за животновъдството, който ще регулира много въпроси в зоотехническия сектор и извън него. Говорим за партньори, говорим за органите, участващи в тази дейност. Нашата цел е да се  подобри продуктивността на овцете и се създадат специализирани линии за производство на месо, производство на мляко и разбира се производство на кожи.  Работи се по признаването на няколко линии в породата Turcana. Ако  се мисли за хибридизация, можем да говорим за някои линии за месо, специализирани в конкретни производства. Годината 2018 трябва да осигури на земеделските производители, гаранции за съвместимостта на домашните и внесените породи. Ние също така възнамеряваме през 2018 г, да успеем да създадем центрове за тестаж на представителите на породите, за да се дадат гаранции на фермерите, че това което правят е печелившата карта.

Пожелавам на овцевъдите  от Румъния, добро здраве, трудолюбие, никога  да не забравят, че заедно, можем да решим всички проблеми на сектора.  Също така, не трябва да забравяме, че сме наследници на нашите родители овцевъди, и трябва тази традиция  да съхраним и предадем на нашите потомци по такъв начин, че Румъния да процъфтява и  да се развива в положителен смисъл  в продължение на много години.

О.К.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук