Муфлон – кой си ти

Известен е също така като: muflone ​​(италиански), корсикански муфлон, европейски муфлон, музикон, мусмон, муфлон от Сардиния

Муфлонът (Ovis musimon) се смята за един от двата вида прадеди на всички съвременни породи овце. Той е червено-кафяв, с тъмна задна ивица, светло оцветена седловина и подлепващи части.
Европейският муфлон е сравнително дребен: дължина на тялото до около 120 cm, височина при плешката до около 80 cm и тегло до 35 – 55 kg, като женските са значително по-дребни. Мъжките имат големи спираловидно извити рога с насочени напред върхове и обща дължина до около 70 cm. Рогата при женските са много по-малки или изобщо липсват. Лятната козина на европейския муфлон е ръждивокафява, а зимната е по-тъмна. Муцуната, около очието, коремът и долната част на краката са бели. За мъжките е характерно едно светло петно от двете страни на тялото, което се нарича седло.
Рогата на зрелите възрастни мъжкари тежат до 5 kg и са дълги по извивката до 83 cm. През лятото живеят на малки групички по 3 – 5 екземпляра, но зиме се събират на стада от по 12 – 18 животни. Размножителният период на европейските муфлони е в края от септември до началото на ноември. Тогава стадата женски и мъжките се събират. По-възрастните мъжки с най-големи рога превъзхождат останалите, но често се стига и до сблъсъци за утвърждаване правото над харем от женски. След около 5-месечна бременност женските раждат 1 или 2 малки, които укрепват много бързо. Зрялост достигат на втората година от живота си, но докато женските стават полово активни на около 2 – 3 годишна възраст, мъжките обикновено се размножават едва след 7-годишна възраст. Муфлоните се кръстосват успешно с домашни овце, давайки плодовито потомство.
Муфлона се среща рядко, но успешно е разспостранен в Централна Европа, включително Германия, Австрия, Чехия, Словашката република и Румъния. Муфлони има и в България

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук