Представяме ви – Бяла Маришка овца

Бялата Маришка овца е местна порода, създадена в района около град Пловдив. Тя се отглежда в стадата на потомствени овцевъди и се развъжда чистопородно. В миналото е била известна под наименованието Първомайска овца, или Пловдивско-първомайска овца. Днес тя се среща в някои села на изток и на север от град Пловдив.
Името Бяла Маришка овца е прието след 1990 година, когато се учредява дружество за отглеждане и развъждане на Маришките овце. През 1991 година се поставя началото на водене на зоотехнически регистър на агнета, овце и кочове за разплод, а през 1992 година в някои стада се въведе контрол на плодовитостта и млечността. През 1993 година е заведена родословна книга на Белите Маришки овце.
Към 2008 г. броят на представителите на породата е бил 899 индивида. Рисков статус – застрашена от изчезване.
За Белите Маришки овце са характерни удължената форма на тялото, крайниците и опашката. Главата е средно дълга, тясна с права профилна линия. Ушите са средно големи насочени встрани, леко наведени. Шията е дълга, тясна. Гърбът е дълъг и средно широк. Гръдния кош е дълбок, средно широк. Краката са дълги със здрава костна система. Опашката е дълга и понякога се влачи по земята.
Белите Маришки овце са добре зарунени животни. Зарунеността на тялото започва от главата, линията над очите. Гърбът и страните на тялото са добре зарунени. Руното е с щапелен строеж със заострени върхове на щапелите (фитили). Вълната е еднородна, мека. Нежността е предимно 48-мо качество. Вълната около главата не се стриже и с годините се оформя тъй наречената “качулка”. Тя има по-скоро декоративен характер и задоволява духовни потребности на овцевъдите.
Още при селекцията на мъжки и женски агнета, овцевъдите оставят за разплод онези агнета с по-добра заруненост около главата, което дава възможност по-късно да се формира по-голяма и по-хубава качулка. Овце и кочове с хубава качулка се продават по-скъпо сред любителите на Бели Маришки овце. Вълната около карпалните и скакателните стави също не се стриже.
Овцете са безроги, а при кочовете се срещат безроги и рогати животни. Там където ги има рогата са слабо развити. Още в млада възраст те биват отчупвани от стопаните. Белите Маришки овце са едри овце. Височината при холката е 75 cm за овцете, а при кочовете 85 cm. Типичния цвят е белия, но се срещат и пигментирани овце и кочове (от 4 до 10 % от овцете). Пигментираните овце са червеникаво-кафяви с бяло петно на върха на главата и опашката). Срещат се и шарени овце от 1 до 3 %.
Коефициентът на плодовитост е 1,52 с вариране при отделни стада от 1,25 до 172 (Димов, 1999). Живото тегло на агнетата при раждане е 4,8 kg, на 30 дневна възраст – 14,54 kg, на 60 дневна възраст 22,78 kg (Вучков и Димов, 2007). Бели маришки агнета заклани на на 60 дневна възраст имат кланичен рандеман 53,58 % (Вучков и Димов 2006). На 60 дневна възраст трупчетата попадат в категорията леки агнешки трупчета от 10 – 13 kg от категория “С” със слаба степен на залоеност. Живото тегло на овце-майки е 71,71 kg, а на кочове – 100,12 kg (Dimov, 2011).
Продължителността на бозайния период е 67 дни, а средната продължителност на дойния период – 137 дни с вариране от 90 до 210 дни. Средният млекодобив установен въз основа на 1084 записа на 678 овце в 15 стада за периода 1992 – 2010 година e 110,57 литра с вариране при отделни стада от 96,01 до 171,81 литра (Dimov 2011). Рекордът по млекодобив е 329,60 литра за 150 дни доен период установен през 2003 година. Млякото от се характеризира със сравнително ниско съдържание на мазнини – 6,23 % и високо съдържание на протеин – 5,91 % (Dimov and Mihaylova, 1999).
Белите маришки овце са подходящи за отглеждане в равнинните райони на Южна България. Те са взискателни към условията на хранене и гледане.

Селекцията и контрола на продуктивните качества се провеждат от Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришката овца. За да научите повече за породата може да посетите и сайта на Сдружението: http://www.dormo.org

 

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. Здравейте, г-н Михайлов! Поздравявам Ви за новия сайт Овцевъд и Козевъд! Наистина бихте могли да съберете много последователи на тема овцевъдство и козевъдство. Много е важно да публикувате статии, които да бъдат актуални и издържани от професионална гледна точка. В тази връзка си позволявам да Ви обърна внимание относно тази статия, тъй като текста се отнася за Бяла Маришка овца, а снимките са на Вакла Маришка. Това прави впечатление и буди насмешка. Моля Ви сменете снимките на Вакли Маришки овце с Бели Маришки докато проф. Димов не Ви е видял статията. Иначе идеята Ви за сайта е добра.

  • объркани са снимките за двете статии, другата, която предстой да излезе – благодаря

 2. Освен това когато публикувате чужди материали и снимки редно е да цитирате източника на информация. В тази статия сте използвали текст от интернет страницата на Сдружението на Маришките овце и е редно да посочите адреса http://www.dormo.org/ . Снимките не знам от къде сте ги взели, но ако са свалени от някъде редно е също да посочите източника на информация. Проблемът за авторските права върху статии и снимки в интернет ще нараства и за да си спестите упреци и неприятности препоръчвам Ви да цитирате източниците на информация. Предполагам, че проф. Димов няма да реагира за снимките, ако са негови или свалени от фейсбук страницата или интернет страницата, но във ваш интерес е да сте съобразителни и точни.
  Желая успех на новият Ви сайт!

  • Благодаря ви колежке, снощи късно за да пуснем сайта е станала грешка. Понеже подготвяме и двете статии – но ви благодаря за бързата реакция.
   Но за другото, кражбата на статията, не сме съгласни – след като най-отдолу, е даден хипер линк към оригинала. ” Селекцията и контрола на продуктивните качества се провеждат от Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришката овца. За да научите повече за породата може да посетите и сайта на Сдружението: http://www.dormo.org“…… Критиката когато е градивна и правилна е нормално да се каже и поправи.
   Но вие като сте почнали да критикувате по инерция – това не приемаме. И още нещо …. на президенти, на правителства се дават по 100 дни …. а вие не ни давате даже 100 минути…
   Все пак ви благодарим, значи сме ви направили впечатление, и се надяваме и следващ път на бърза и точна и правилна реакция от ваша страна по всякакви въпроси и материали. Хубави празници

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук