Сиренето: Много по-полезно, отколкото предполагахме

Може би е време да спрем да съжаляваме всеки път, когато се насладим на вкусно сирене. В крайна сметка ще се изненадаме да научим колко ползи може да има за нашето здраве.

Кой от нас може да каже не на чиния със сирене? 

Какво печелим, като ядем сирене?

Сиренето е храна, която ни дава протеини с висока биологична стойност (аналогични на тези на други животински продукти), както и калций, фосфор, цинк, магнезий (напр. Пармезан), калий и витамин А и В12. От друга страна, сирената имат много мазнини (което им придава, особено при твърдите сирена, твърдата им форма), често имат много сол и разбира се ни дават много калории и поради тези причини експертите обясняват, че не препоръчително е да ги консумирате в големи количества.

Разследванията оправдават ли сиренето?

По принцип съветът на диетолозите е, че сиренето трябва да се консумира в малки количества и епизодично. Но малко по малко данните изглежда се променят и ядещите сирене могат да са спокойни. Напоследък експертите казват, че трябва да имаме предвид, че сиренето има нисък гликемичен индекс в сравнение с други млечни продукти (кисело мляко и мляко), че наситените мазнини в сиренето може да не са толкова лоши, колкото са смятали и че – според с изследвания – възможно е дори да работят защитно срещу диабета.

Също:

  • Неотдавнашно проучване върху мишки в състояние преди диабет, разглежда как мишките, които били разделени на две групи и едната хранена е нормално, а другата с нискомаслено сирене, ще реагират след диетата със сирене. Резултатите от проучването показват, че сиренето, както нормално, така и нискомаслено, намалява инсулиновата резистентност на мишките.
  • Високо узрелите сирена (напр.  Стилтън, бри, чедър, грюер, пармезан и  др.) Имат съставка, наречена спермидин, която според изследванията подобрява сърдечно-съдовото здраве, също според американски изследвания върху животни може да има положителен ефект и при лечението на рак на черния дроб. В допълнение, тези сирена помагат за по-добрата функция на червата.
  • Изследвания от Университета на Флорида, публикувано в British Food съобщава, че ако се консумират 30 грама извара , която също е с ниско съдържание на мазнини, половин час преди лягане, нашата мускулна тъкан ще се увеличи, нашият метаболизъм ще се подобри и като цяло нашето здраве.
  • Пармезан –  Въпреки че е сирене, богато на калории, то има много положителни страни, като  лесно смилаемо и ни дава големи количества фосфор и калций, които са много важни елементи за нашите кости, като същевременно има ниско съдържание на лактоза.
  • Установено е, че  синьото сирене  има противовъзпалителни свойства в проучване на изследователите от Кеймбридж.
  • В  моцарела, направена от вода и биволско мляко се съдържа по-малко сол от други видове сирена. Също така има пробиотици, свързани със здравето на червата и имунната система.
  • В  козето сирене  е предпочитано  по-често от това направено от  краве мляко, тъй като съдържа повече мастни киселини, които помагат за намаляване на холестерола.
  • Сирената рикота  като извара,  са идеални възможности за избор, за  консумация преди лягане, за да ни помогне за по-добър сън. В края на краищата всички млечни продукти, благодарение на триптофана, аминокиселина, която те съдържат, спомагат за увеличаване на серотонина, който помага за подобряване на навиците на съня.
  • Всички сирена съдържат аминокиселината глицин, за която е установено, че помага на жените в менопауза да спят спокойно. Всъщност сиренето  бри  е един от най-добрите източници на тази аминокиселина.

Фета

Парче , любимо сирене  ни дава много цинк и  протеини, които са от съществено значение за нормалното развитие и здравето на опорно-двигателния апарат и извън него. Също така, като сирене има достатъчно калций. По този начин, средно парче от 50 гр. ще ни даде около 1/4 от количеството калций, от което здравият възрастен се нуждае ежедневно. Освен това има достатъчно количество фосфор, също много важен компонент за нашето тяло.
Тъй като е богато на сол, тя е добра закуска за след тренировка, тъй като може да ни помогне да попълним солта, която загубихме от потта и упражненията. Ако обърнем внимание на солта в диетата си, можем да обезсолим фетата във вода или мляко, преди да я поставим в хладилника.

източник: tanea.gr

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук