Генетичното подобрение на местните породи и има ли почва у нас

15

В момента у нас се води селекционна дейност с 33 породи овце, от които 19 са т.н автохтонни породи овце. Общият брой на контролираните овце е в рамките на 374 000 бр. Само при автохтонните, броят на контролираните овце е около 100 000 бр.

Главната задача при тези породи е да се съхранят качествата на породата. И тук идва въпросът, необходимо ли е да се води толкова задълбочена селекционна работа, като не се гони увеличаване на продуктивността.
Единствено представителите на Маришката порода призовават за започване работа по генетичното израства на породата и съответно увеличаване на продуктивността.

В тази материя има и други въпроси.
Тези породи са създадени от народната селекция. Най-добрите екземпляри, чрез естествен подбор са оцелявали и продължавали рода на породата. Сега ние сме се намесили много яко в развитието на породите, прилагайки развъдни стойности, ИО, Лапароскопия и др. – поне така е записано в доста от програмите на асоциациите. Навремето, когато тези неща ги е нямало хората са успели не само да съхранят, но и увеличат отчасти продуктивността на животните.
Но и това си има таван.

Как мислите, каракачаните навремето, ако са можели, нямаше ли да увеличат продуктивността на Каракачанската овца. И следва въпросът – с мероприятията по селекция, които се извършват с местните породи, няма ли да променим породата, нали целта е да я запазим.

И идва следващият въпрос, при такава задълбочена селекционна работа, не трябва ли да има ръст на продукцията.
Другите го правят.

Например гърците са започнали селекционна работа през 1966 г с тяхната местна порода Хиос и днес вече тя е най-ефективна гръцка порода овце с пазарно производство на мляко от 304 ± 96 kg за 193 ± 35 дни доене.

И идва следващият въпрос: – Трябва ли да инвестираме повече в генетичното подобрение на местните български породи, не само за запазване на биологичното разнообразие, но и за повишаване на производителността и устойчивостта на животните. Мит ли е, че местните племена не могат да бъдат продуктивни. Ако е така, защо да се инвестират толкова средства за селекция, като може само да се регулира инбридинга, чрез кочовете.

Вероятно, нищо не разбрахте, какво искаме да кажем, но че повдигаме този въпрос е достатъчно, за да се разбере че има проблем и той трябва да започне да се решава. Ако не, продължаваме си по старому с потупване по гърба, вземане на субсидиите с мерак увеличението им всяка година, защото ниската продуктивност трябва да се компенсира с нещо.

Ovce & Kozi.com

 

15 КОМЕНТАРИ

 1. Не може да става така , особено в планинските региони , където условията не предполагат увеличаване на живото тегло и мляко, както и плодовитостта

  • Gercho Gerchev Аз съм във планински регион и съм вкарал поне 5 породи като кръв във една…Марушка вакла овца вирее във планински район…Не участвам във нито една развъдна асоциация…И не е вярно твърдението че нищо не може да се пипа във планинския район…Точно там са измамите със автохонните породи….Да не косиш,да не стрижеш защото вълната пада от зор….Да гласуваш за ДПС…И да лапаш само субсидий…За сажаление това са фактите

  • Митко Кънчев с маришката може да се кръстосва в планината, да се влее кръв

  • Gercho Gerchev Аз ще ви пратя на лично съобщение снимки…Да видите какво може да вирее на 1500м.н.в…Без никаква субсидия по селекция и развъдни фиктивни дейности

 2. За съжаление…Тази тема трябваше да залегне още във самия първи програмен период.И сега да имаме конкурентни резултати със собствени породи…А не да се бием в гърдите 13 години как сме били патриоти и сме пазели Българското….Ок.Но виждаме че Европейците ни усетиха и затегнаха кранчето…Сега какво правим при свършен факт

 3. За какво подобрение ,така съпсипахте чернотлавага с вливане на кръв от сръбски цигай та сега на нищо не прилича .Подобряването става само с правилен подбор в съответното въдство,другото са експерименти който водят до заличаване на месни породи съхранени от години.

 4. Породите с добри фуражни условия могат и е желателно да се подобряват, но е необходимо да са изпълнени четирите условия – идентификация, контрола на продуктивността, оценка и селекция на родителите на следващата генерация. Едно от тях да липсва и подобряването остава мираж – случайно съешаване и продуктивност зависеща само от условията на отглеждане. Който може да вложи тези усилия ще успее.

 5. Да редно е да се коментира селекцията и репродикцията при реални и виртуални овце. Прилики и разлики перспективи и развитие. 😉

 6. ТЕЗИ СПОРОВЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВОДЯТ САМО ОТ ХОРА КОИТО ИМАТ НИВО НА КОМПЕТЕНТНОСТ НАД СРЕДНОТО И ДА СЕ ЗАНИМАВАЛИ ПРОФЕСИОНАЛНО С ТОВА .СЕЛЕКЦИЯТА НЕ Е ПРОСТА РАБОТА И НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА .КОМЕНТИРАТ ХОР, КОИТО НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ ТОВА КАТО Г.ДИМОВ И ХОРА КОИТО ОТГЛЕЖДАТ ОВЦЕ.ТОВА ,ЧЕ ОТГЛЕЖДАШ ОВЦЕ ТЕ ПРАВИ САМО ОВЧАР И НИЩО ДРУГО .ТОВА НЕ ТЕ ПРАВИ КАПАЦИТЕТ ПО РАЗВЪЖДАНЕ И СЕЛЕКЦИЯ.РОЛЯТА НА ССА Е ТОЧНО ТАКАВА ДА ПРЕДЛАГА ПРОИЗВОДСТВЕНИ РЕШЕНИЯ НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЪПРОСИ, КОИТО ВИЕ ГИ КОМЕНТИРАТЕ . ВИЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЖИВОТНИ СТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ВАШИТЕ СТАДА СА СТОКОВИ .ВИЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ ПРОИЗВОДСТВО А НЕ ИЗМИСЛЕНАТА ОТ ВАСИЛ НИКОЛОВ ТАВАННА СЕЛЕКЦИЯ. АКО ИСКАТЕ НИЩО ДА СЕ ПОДОБРИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ТЕМАТИЧНИ СЪБИРАНИЯ И ДА КАНИТЕ ЕКСПРТИ КОИТО СА ВЕЩИ ПО ТЕМАТА А НЕ САМО ГЕРБЕРСКИ КАЛИНКИ И ПОЛУИДИОТИ .НА ТЕЗИ СБИРКИ ТРЯБВНА ДА СЕ ДЕБАТИРАТ ТЕЗИ НЕЩА КАТО ВОДЕЩИЯТ ТРЯБВА ДА НЕ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МЗГХ А НА ЗООИЖ.ГИЛДИЯ И НА ССА.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук